Nikel Nedir ?

Nikel Nedir?

Nikelin bilinen biyolojik fonksiyonu olmamakla birlikte orta seviyede zehirleyici özelliği vardır. Nikelin organik formu, inorganik formundan daha zehirleyicidir. Deriyi tahriş etmesinin yanında kalp-damar sistemine çok zararlı ve kanserojen bir metaldir. Nikelin toksikolojik etkileri temel olarak 3 grupta incelenebilmektedir. Bunlar; (1) Kanserojen etki, (2) Solunum sistemine etki, (3) Dermatolojik (alerjik) etkidir.

Nikelin büyük bir çoğunluğu, korozyon ve ısı direncinin yüksek, sertliğinin ve dayanımının iyi olması sebebiyle alaşım üretiminde kullanılmaktadır. Nikelin ana kullanım alanı paslanmaz çelik, bakır-nikel alaşımları ve diğer korozyona dayanıklı alaşım üretimleridir. Saf nikel kimyasal katalizör olarak elektrolitik kaplamada ve alkali pillerde, pigmentler, madeni para, kaynak ürünleri, mıknatıslar, elektrotlarda, elektrik fişlerinde, makine parçaları ve tıbbi protezlerde kullanılmaktadır.

Nikel’in Sıklıkla Kullanıldığı Alanlar:

Nikel paslanmaz çelik, mıknatıs, bozuk para ve özel alaşımlar gibi birçok endüstriyel ve son kullanıcı ürünlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca cama yeşil renk vermek amacıyla da kullanılmaktadır. Nikel paslanmaz çelik başta olmak üzere, korozyona dirençli alaşımların eldesinde kullanılır. Nikel kaplama, diğer metalleri koruyucu özelliktedir. Korozyona karşı dayanıklı oluşu nedeniyle, elektrolizle kaplama işlemlerinde de tercih edilir.

-        Süs eşyaları(TAKI VE AKSESUAR ÜRÜNLERİ)

-        Elektrik düğmeleri

-        Aydınlatma gereçleri

-        Seramik

-        Soğuk saç perması, saç spreyleri

-        Yemek pişirme kapları

-        Kozmetik ürünler, şampuanlar

-        Metal paralar

-        Diş malzemeleri

-        Bazı çikolatalar, margarinler, endüstriyel alanların yakınında üretilmiş gıda ürünleri

-        Endüstriyel atıklar

-        Metal rafinerileri

-        Metal eşyalar

-        Nikel-kadmiyum piller

-        Musluk suyu ve

-        Sigara dumanı ile hayatımıza girer. 

 

Nikel ' in Zararları:

Nikelin başlıca maruziyeti, toz ve buharlarının solunması ile olur. Nikele maruziyetin oluşturabileceği başlıca sağlık riski solunum sistemi kanserleridir. Nikele maruziyetin bir diğer önemli etkisi de alerjidir. Astım, ürtiker, eritem, kontakt dermatit oluşturabilir. Nikelin fazla miktarda alınması akciğer, burun, prostat ve gırtlak kanseri riskini artırır. Akciğerlerde tıkanma, solunum yetersizliği, doğum kusurları, astım ve kronik bronşit, mücevherlerden kaynaklanan deri isiliği gibi alerjik reaksiyonlar, kalp rahatsızlıklarına neden olur. Bu nedenle, küpe, kolye, bilezik, saat kayışı gibi deriyle sürekli ve yakın teması olan eşyalarla ilgili bir takım yasal düzenlemeler yapılmıştır.

 

Zararlı etkilerine rağmen nikel ve tuzlarıyla zehirlenmeye nadir olarak rastlanır. 30 ppm nikel ile 30 dk temas bile ölümcül olabilmektedir. Zehirlenme etkileri; baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, bulantı ve kusma, soluma zorluğu, göğüs ağrısı şeklindedir. Nikele maruziyetin bir diğer önemli etkisi de alerjidir. Astım, ürtiker, kontakt dermatit oluşturabilir.

 

NİKEL SPOT ANALİZİ NASIL YAPILIR ?

Metal objelerdeki nikelin varlığını tespit etmek için kullanılan birkaç yöntemden bir tanesi olan Dimetilglioksim (DMG) nikel spot testi, nikel salımını  kalitatif olarak tayin eden en ucuz ve en hızlı yöntemdir. Uygulaması basit bir yöntem olması nedeniyle tüketici, satıcı ve dermatologlar için de oldukça avantajlıdır. Yüksek seçiciliğe ve orta düzeyde duyarlılığa sahip bir organik çöktürücü olan bu test, zayıf bazik çözeltide, sadece Nikel (II) iyonlarını çöktürmektedir. Tespit limiti yaklaşık 0,5 µg/cm2 /hafta bulunmuştur (14,15). Metal objeye zarar vermeksizin yapılabilen bir test olduğundan pek çok çalışmada tercih edilen bir yöntemdir.

NİKEL İÇİN TEST NEDİR ?

Nikel mevzuatı, cilde uzun süre ve doğrudan temas etmesi düşünülen tüm maddeler için geçerlidir. İngiltere yönetmeliklerinde belirtilen özel ürünler şunlardır:
• küpeler
• kolyeler, bilezikler, zincirler, halhallar ve parmak yüzükleri
• kol saati kılıfları, saat kayışları ve gergileri
• perçin düğmeleri, gergiler , perçinler, fermuarlar ve metal işaretler, içinde veya amaçlanan Giysilerde kullanılmak üzere

Bu liste eksiksiz değildir ve tedarikçiler ayakkabı ve kemer tokaları, el çantası kayışları ve tutamakları, saç tokası, kulak parçaları vb. gibi tüm öğeleri göz önünde bulundurmalı ve eşyanın veya bir parçasının olup olmadığını değerlendirmelidir. normal, kullanım amacı sırasında ciltle uzun süre ve doğrudan temas halinde.

Nikel testi yıkıcı, uzun ve pahalı olduğundan, her bir maddenin ayrı ayrı test edilmesine dair bir soru yoktur. Bunun yerine, bir tedarikçi, ürününün normalde bir miktar örnekleme ve test düzeyi içerecek düzenlemelere uymasını sağlamak için makul tüm adımları atmalıdır.

                                                      

  • 05 Kasım 2023