Ağır ve Hareketsiz Oyuncaklar için Gereklilikler

Günümüzde oyuncak denilince çocuğun hayal dünyasını geliştiren bebek ya da arabalar dışında, çocuklara göre büyük, ağır ve hareket ettiremedikleri oyuncaklar ya da oyun alanları da gelmektedir. Büyük boyutlu pelüş bebekler, ahşap bloklar ve oyun setleri, yerleşik oyun alanları örnek olarak verilebilir. Artık çocuğunuz için minyatür bir mutfak seti satın alabilir, fiziksel ve zihinsel gelişimini destekleyebilirsiniz.

Boyut olarak büyük oyuncaklar üretildiği ve çocuklara sunulduğunda akılda birçok soru oluşabilir. Özellikle oyuncağın çocuk için risk oluşturmayacak şekilde üretilip üretilmediğinin belirlenmesi ve güvenlik açısından ebeveynlerin gönül rahatlığıyla tercih edebilmesi gerekir. Bu nedenle uluslararası kabul görmüş Oyuncak Standardı EN 71-1+A1 kapsamında Madde 4.15.5’e göre “Ağır ve Hareketsiz Oyuncaklar” değerlendirilmelidir.

Standarda göre kütlesi 4,5 kg veya daha fazla olan ve yerde durması amaçlanan ancak bir çocuğun kütlesini taşımayan hareketsiz oyuncaklar aşağıdaki gibi stabilite testine tabi tutulmalıdır.

  • Oyuncak (5 ± 1)° eğimde en zorlu konuma yerleştirilir.
  • Denge için en zahmetli konumu sağlayacak şekilde hareketli parçaları ayarlanır.
  • Oyuncağın devrilip devrilmeyeceğini kontrol edilir.

Oyuncağın test şartlarında devrilmemesi gerekir.

Ağır ve Hareketsiz Oyuncaklar için EN 71-1+A1 kapsamında akredite olarak hizmet veren Azolab Laboratuvar ile tüm sorularınız için iletişime geçebilirsiniz.

EN 71-1+A1 Madde 4.15.5: Oyuncak - Ağır ve Hareketsiz Oyuncaklar için Gereklilikler

  • 19 Nisan 2024