Fitalat Nedir?

Fitalat Nedir?

Fitalatlar, tüketiciden endüstriyel ürünlere kadar çok çeşitli kullanımlara sahip bir sentetik kimyasallar ailesini oluşturur. Farklı fitalat türleri vardır ve bunlar genellikle PVC gibi plastikleri daha esnek ve dayanıklı hale getirmek için yumuşatıcı olarak kullanılır.

Geniş kullanımları nedeniyle, fitalatlar çevremizde hemen hemen her yerde bulunabilir. Tüm fitalatlar kapsamlı bir şekilde incelenmemiştir, ancak bazılarının sağlığımıza zararlı olduğuna dair kanıtlar vardır, örneğin hormonal sistemimizi bozabilir ve alerjiye neden olabilirler. Sonuç olarak, belirli fitalatların kullanımı hem Avrupa'da hem de küresel olarak halihazırda düzenlenmektedir.

Fitalatlar Nerelerde Kullanılır?

Fitalatlar çoğunlukla plastikleştirici olarak kullanılsa da, örneğin yapıştırıcılar, dolgu macunları, boyalar, kauçuk malzemeler, teller ve kablolar, döşeme, ambalaj, gıda ile temas eden malzemeler, tıbbi cihazlar, çocuk yüzme yardımcıları, şişme yataklar ve koltuklarda da bulunabilirler. , döşeme, kaplamalı kumaşlar, eğlence malzemeleri, şilteler, ayakkabılar ve büro malzemeleri ve spor malzemeleri.

Maruz Kalma;

Fitalatlar eklendikleri malzemelerde kimyasal olarak bağlı olmadıkları için kolayca sızabilir veya buharlaşabilirler.

Maruz kalma, gıda ve tozun yutulması, nesnelerin ağza yerleştirilmesi, kapalı ortamlarda havanın ve tozun solunması ve toz ve nesnelerin insan mukoza zarları ve cildi ile teması yoluyla meydana gelebilir.

Etkileri;

En bilinen fitalatlar, bis(2-etilheksil) ftalat (DEHP) ve di-''isononil'' fitalat (DINP) gibi orto-fitalatlardır. Plastiklerin esnekliğini, şeffaflığını, dayanıklılığını ve uzun ömürlülüğünü arttırmak için eklenen kimyasallardır. Üreme için toksiktirler ve insan hormon sistemine müdahale ederler.

DEHP, dibütil ftalat (DBP), diizobütil ftalat (DIBP) ve benzil bütil ftalat (BBP) gibi bazı orto-ftalatlar doğurganlığa veya doğmamış bebeğe zarar verebilir ve hormon sistemimizi etkileyebilir. Özellikle erkek çocukların cinsel gelişimini etkileyerek yetişkinlerde kısırlığa yol açabilirler.

İlgili kısıtlamaları incelemek için;

https://echa.europa.eu/hot-topics/phthalates

https://echa.europa.eu/documents/10162/aaa92146-a005-1dc2-debe-93c80b57c5ee

https://echa.europa.eu/documents/10162/0923c10f-5495-16ee-5c0f-dd3613fbde6d

AzoLab Laboratuvar Hizmetleri A.Ş., sektörün gelişimine katkıda bulunmak adına; son teknoloji ürünü analitik ve enstrümental cihazlarla donanımlı laboratuvarları ve alanında uzman, yeniliklere ve gelişime istekli kadrosu ile test edilecek ürünlerin ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunun ekolojik, kimyasal ve fiziksel analiz yöntemleriyle test edilmesi için Türkiye’de kurulmuş, tamamen yerli ve hizmet ettiği tüm sektörlerden bağımsız sermayeli ilk özel akredite test laboratuvardır.Bu kapsam içerisinde "Fitalat Tayini" ve bir çok test hizmetlerimiz ile paydaşlarımıza çözüm sunmaktayız.
 

  • 19 Nisan 2023