Sürdürülebilir Tekstillerde Son Gelişmeler

SÜRDÜRÜLEBİLİR TEKSTİLLERDE SON GELİŞMELER

 

Dünyanın en büyük çevre kirliliğine etkisi olan kullanımlarımızdan biri olan ‘’kıyafetlerimiz’’ geleneksel tekstil gezegenindeki en kirletici sektörlerden biridir. Dünya Bankası, nehirler ve topraklarımızda tekstil endüstrisinin sanayi kirliliğinin yüzde 20'sinden sorumlu olduğunu tahmin etmektedir. Tekstil üretiminin neden olduğu çevre kirliliğini durdurmanın yollarını bulmak, toksinlere ve büyük miktarlarda suya ihtiyaç duymayan ve ekolojinin yerel olarak zarar görmesini en aza indiren kumaşlar üretmenin yeni yolları araştırılmaktadır. Aşağıda yer alan tekstil ürünleri, sürdürülebilir ve geleneksel tekstil üretim yöntemleri arasındaki bazı farklılıklarını gösteren bir listedir.

Beraber inceleyelim..

Organik pamuk

Organik pamuk, kimyasal böcek ilaçları ve gübreler olmadan yetiştirilmektedir. Organik pamuktan üretilen tekstiller, geleneksel pamuklu tekstillere göre daha az suya ihtiyaç duyarlar ve genellikle daha rahat kullanımları bulunmaktadır. Organik pamuk, pamuğun geleneksel yöntemlerle kolayca hasat edilmesini sağlayan özel ekipman gerektirir.

İpek

İpek, güveler tarafından üretilir ve geleneksel yöntemler; süreçteki güve ve kozayı yok eder. Ahimsa ipeği gibi sürdürülebilir ürünler, güve pupalarını öldürmeyen yöntemleri kullanır. Çevre dostu ipek, öncelikle Hindistan, Kuzey Asya ve Afrika'da üretilmektedir. Organik pamuk gibi, “yeşil” ipek genellikle daha yumuşaktır çünkü geleneksel ipek üretiminde yaygın olan sert boyalardan yoksundur. Her biri kendine özgü renk ve özelliklere sahip, çeşitli çeşitlerde sürdürülebilir ipek bulunmaktadır. En yaygın olanı, Hindistan'daki dut ağacında bulunan kremsi, beyaz renkli bir ipek solucan tarafından üretilir. Afrika'dan Hindistan ve Mopani ipeğinden elde edilen Tussur ipeği daha koyu renkli, zengin ipeklerdir.

Kenevir

Bir kumaş olarak kenevirin giyilmesi şaşırtıcı derecede rahat olmasına rağmen, gerçek faydaları dayanıklılığı ve sağlamlığı ile bulunabilir. Aynı zamanda pamuk ve ipek gibi diğer hafif malzemelerle de güzel uyum sağlar. Kolayca yönetilen, organik olarak yetiştirilebilen ve giyim ve 

besleyici gıdalardan kağıt ve yapı malzemelerine kadar her şey için kullanılan hızlı büyüyen bir bitkidir.

Bambu

Bambu, günümüzde ayakkabı ve korseler için bir kaynak olarak kullanılmaktadır. Dokumacılar, kumaşı yumuşatan süreçlerle diğer kumaşları harmanlamaktadır. Bambu kumaş üretmek için iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki, taranmış ve iplik haline getirilene kadar odunsu lifin toz haline getirilmesini içerir. Son keten ürünü daha pahalı yapan emek yoğun bir süreçtir. İkinci yol ise, lifleri parçalayan ve sonuç olarak sertleştirilen ve liflere dönüşen bir viskon bambu çözeltisi oluşturan çözücüler içerir. Teknikler değişebilir ve tüm üreticiler fiberleri parçalamak için sürdürülebilir yöntemler kullanmaz. 

Yün

Tekstil dünyasında yünün kullanımı binlerce yıl öncesinde dayanmaktadır. Soğuk ve ılıman iklimlerde giyim için bir kaynak olarak kullanılmış olmasına rağmen, ününü, Britanya Adaları'nın soğuk ve rüzgarlı ortamındaki yalıtım özelliklerinden almıştır. Nemi çıkarmak için doğal yeteneğinden dolayı, kış aylarında en sevdiği kumaştır. Yaz ayakkabısı ve hafif battaniyeler için de kullanılır. Organik olarak yetiştirilen koyunların, geleneksel olarak yetiştirilen hayvanları sıkça rahatsız eden parazitlere ve hastalıklara dayanabilen daha iyi bağışıklık sistemine sahip oldukları gösterilmiştir.

Kaynak: Tıklayınız

 

  • 17 Ekim 2018